Yritystarina ja referenssit

Viatech Oy on tällä hetkellä perheyhtiö. Yhtiö perustettiin vuonna 2011. Yhtiön perustajilla oli pitkä konepajakokemus erilaisista tehtävistä liiketoiminnan eri tasoilta. Esa Takkinen toimi vuonna 2009 tehtaanjohtajana liiketoimintayksikössä, joka toimi järjestelmätoimittajana kone- ja laitevalmistuksessa.

Yksikön liiketoiminta myytiin yhtiön keskittyessä yhteen liiketoiminta-alueeseen. Työskentelimme Ari Mäkiharjun kanssa samassa yhtiössä Arin toimiessa tuotepäällikkönä voimayksikkötuotannossa.

Olimme tilanteessa, jossa halusimme hyödyntää osaamistamme ja kokemustamme. Kävimme neuvotteluja erilaisista yritysjärjestelyistä silloisen yhteistyökumppanimme kanssa. Neuvottelut eivät kuitenkaan johtaneet mieleiseemme lopputulokseen ja päätimme perustaa oman yhtiön. Menimme vuonna 2010 yrittäjäkursseille Tampereelle, jossa olimme ainoita osakeyhtiön perustajia.

Kurssin jälkeen perustimme vuoden 2011 alussa yhtiön nimeltä Viatech Oy. Yhtiön nimen keksiminen oli mukavaa puuhaa. Vaihtoehtoja oli monia, mutta Viatech-nimi kuvasi yhteistyötoimintaa parhaiten eli Via tulee yhteistyötiestä tai polusta Suomen lahden toiselle puolelle yhteistoimintaverkostossa ja Tech kuvaa toimintaa teknologiakoneiden ja -laitteiden parissa.

Viatech Oy:n toimipiste perustettiin Ylöjärvelle Teollisuustielle. Liikeideana oli toimia teollisuuden koneiden ja laitteiden toimittajana insinööritoimiston periaatteella. Strategiana oli aloittaa tuotannollinen toiminta muutaman vuoden päästä. Siihen ei lopulta mennyt kuin kolmisen viikkoa.

Kiersimme tuttuja asiakkaita esittelemässä uuden yhtiömme toimintaa ja yhteistyöhaluamme. Keskiviikkona vuoden 2011 alussa kävimme palaverin jälkeen syömässä Ylöjärven Elon liikekeskuksessa ja tapasimme siellä liiketuttavamme, jonka kanssa sovimme seuraavalle päivälle palaverin heidän tiloihinsa. Esittelyn jälkeen perjantaina saimme mahdollisuuden tarjota konekokoonpanoja heille. Tosin tarjousaikaa oli enään tunti jäljellä! Tilanne oli aika vaikea, mutta sain lisäaikaa maanantai-aamuun kello kuuteen. Sain perusteltua, että he eivät tarvitse tarjousta viikonloppuna! Luvan saimmekin ja sitten menikin viikonlopputöiksi.

Tarjous lähti sunnuntai-iltana. Tarjouskilpailussa oli mukana Pirkanmaalta useita merkittäviä konepajoja ja tarjous oli asiakkaan mielestä hyvä. Viatech oli kuitenkin uunituore yhtiö, joten riskit olivat suuret toiminnan alkuvaiheessa. Teimme ison kasan erilaisia dokumentteja liiketoimintamme tarkoituksesta ja päämääristä omistuspohjaa myöten. Asiakas halusi tietää liiketoimintasuunnitelmamme muutamaksi vuodeksi eteenpäin.

Tämän kaiken jälkeen solmimme sopimuksen tuotteiden valmistuksesta. Tuotannon piti alkaa kolmen viikon päästä! Matkassa oli tietenkin muutama haaste; ei ollut henkilökuntaa, ei rahoitusta investointeihin eikä myöskään tehdasta! Aika kylmäpäistä!

Olimme onneksi tehneet kotiläksymme hyvin ja olimme etukäteen kartoittaneet osaavia tuotantoihmisiä. Juuri siltä varalta, että tällainen tilanne sattuisi eteen. Mutta tehdaskiinteistö puuttui ja rahoitus pitäisi löytää asap. Kävimme erilaisia neuvotteluja myös muiden yhtiöiden kanssa yhdistymisestä; tuloksetta.

Eräänä päivänä palaverin jälkeen ajelimme Arin kanssa kohti kotia Pirkkalasta, risteyksessä Arin katsoessa lentokentälle päin hän muisti, että Lasikaaren kiinteistössä oli ehkä tuotantotilaa vuokralla. Ei sitten muuta kuin auton nokka sinnepäin. Soitimme kiinteistön haltijalle ja sovimme saman tien esittelyn. Tila oli ihanteellinen meille ja varasimme sen sillä varauksella, että otamme tilan vuokralle, jos rahoitus järjestyy. Kyse oli noin 1000 m2:n tilasta.

Suurin haaste oli vakuuttaa rahoituslaitokset liiketoimintamme uskottavuudesta ja kannattavuudesta. Moni pankki käänsi selkänsä todeten, etteivät usko liiketoimintaamme! Emme lannistuneet, vaan jatkoimme etsimistä. Menimme pankkiin, jossa oli pankinjohtajana konepajatoimintaa tunteva ihminen. Sitten ovet aukesivat meille. Saimme sieltä yrityslainan yhdessä Finnveran takauksen kanssa ja matka jatkui.

Seuraavaksi haasteena oli tehdaslayoutin rakentaminen; kuitenkin valtion laitoksen takauksen tulo kesti. Tilasin heti USA:sta suunnitteluohjelmiston, jolla piirsin viikonlopun aikana layoutin tuotannon ja hallinnon tiloista. Piirustukset annoin kiinteistön omistajan kouraan maanantaina ja tiistaina oli toimistorakennus jo harjakorkeudessa! Sitten tilasimme tuotantokalusteet nostureita myöten ja palkkasimme etukäteen katsomamme työntekijät tuotantoon.

Rahoja ei kuulunut pankista ja jouduin maksamaan investoinnit ja ensimmäiset palkat omasta pussista! Onneksi oli jäänyt jotain sukan varteen.

Rahoitus järjestyi sitten viiveellä ja tuotanto alkoi pyöriä täydellä teholla. Vahvistimme organisaatiomme jo parin kuukauden kuluttua rekrytoimalla veljeni Keijo Takkisen tuotantopäälliköksi tehtaallemme. Tällä hetkellä henkilökuntaa on parikymmentä.

Viatech Oy on kasvanut varteenotettavaksi toteuttajaksi, kun kyseessä on koneiden ja laitteiden, erikoistyövälineiden sekä erikoiskoneiden ja –laitteiden kokoonpano.

Esa Takkinen
Viatech Oy:n toimitusjohtaja

yrittajat-jasenbanneri


Esimerkkejä referenssitöistä:

Koneet ja laitteet
  • Kallionporauslaitteistojen moottori- ja voimayksikkökokoonpanot
  • Voimansiirtoon liittyvät kokoonpanot
  • Online-varastointi ja settitoimitukset
Erikoistyövälineet
  • Hornet-lentokoneiden huolto- ja korjaamovarustukset
  • Tuotesuunnittelua ja tuotekehitysprojekteja
Erikoiskoneet ja laitteet
  • Audiolaitteistojen valmistusjärjestelmän rakentaminen